Vážení zákaznici z důvodu prázdninového provozu pražírny budou velké objednávky kávy distribuovány jako každý rok s drobným zpožděním.

Tipy o kávě

KÁVOVNÍK ARABSKÝ – ARABICA

Kávovník arabský (Coffea arabica): pochází z Etiopie, ale civilizovaným světem byl poprvé spatřen u Arabů (Etiopii nedaleký Jemen). Vzrůst keře je udržován kvůli dostupnosti sběračům do výšky 1,5-2 m. Daří se mu v nadmořských výškách 600-2000 m n.m. při příjemných středních teplotách 18-24 °C, roční úhrn srážek vyhovuje v rozmezí 1200-2200 mm. Vyžaduje poměrně značnou péči farmáře, je dobré rostliny zastiňovat další vyšší vegetací a hnojit. Vyprodukované zrnko má po upražení větší chuťový potenciál, může evokovat různé příjemně chutnající a vonící potraviny, ovoce, květiny, koření v nepřeberné paletě, jako je tomu u vína. Cena je však kvůli náročnosti a poptávce vyšší. Největšími producenty jsou Brazílie a Kolumbie.

KÁVOVNÍK STATNÝ – ROBUSTA

Kávovník statný (Coffea canephora syn. robusta): pochází z afrických zemí Kongo a Uganda, kde byl popsán až v 60. a 90. letech 19. století. Keř může být vysoký 4-6 metrů, dobře se mu daří v úplných nížinách až do 600 m n.m., snese vysoké teploty a vlhkost. Díky vysokému obsahu kofeinu se snáze ubrání škůdcům. Lze jej strojově sklízet. Zrnko mívá charakter aroma zemité, dřevité, téměř až vtíravě olejově gumové, v chuti definitivně převažuje hořkost. Do směsí se používá kvůli snížení ceny a zvýšení obsahu kofeinu. Nejvíc se robusty produkuje ve Vietnamu a Indii.

SPRÁVNÉ UMLETÍ KÁVY

PŘI OBJEDNÁVCE MLETÉ KÁVY NEZAPOMEŇTE UVÉST PRO JAKÝ ZPŮSOB PŘÍPRAVY MÁ BÝT KÁVA UMLETÁ.

Jednoduché pravidlo říká, že čím jemnější je mletí, tím menší čas potřebujete k extrakci kávy. Nejjemnější mletí vyžaduje turecká káva z džezvy a espresso, kde voda mletou kávou protéká pouhých 20 – 30 sekund. Na opačné straně stojí French Press, kde se používá káva mletá na hrubo i kvůli tomu, že se poté filtruje přes nerezové sítko, které zachytí jen větší částice. Káva se tudíž ve French Pressu extrahuje mnohem déle, doporučujeme 4 minuty, abyste z ní dostali všechny chutě.